Неопходна обнова српског драгуља у Мартоношу

03. септембар 2016. године
 

Мартонош, 3. септембар 2016. - Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Илић, обишао је данас православну цркву у Мартоношу, иначе најстарији православни храм не само на територији Епархије бачке којој организационо припада, већ и целе данашње Војводине.

Реч је, наиме, о цркви чији темељи датирају још из средине 14. века, када је Мартонош био насељен искључиво Србима и био једно од најзначајнијих пристаништа на Тиси и најразвијенијих места у целом Потисју. Данас у том насељу у општини Кањижа живи тек 16 махом старијих српских породица за једва шездесетак душа.

Према речима пароха кањишког, оца Јовице Мојсиловића у чијој надлежности је и мартоношка црква, она је делимично обновљена пре двадесетак година, а да би била комплетно реновирана неопходни су додатни захвати на фасади и у унутрашњости објекта.

Неопходно је да се ова црква сачува, јер није само најстарија на територији Војводине, већ је и сведок бивствовања и значаја српског корпуса на просторима Паноније вековима пре велике сеобе под Патријархом Арсенијем Чарнојевићем, рекао је помоћник Илић.

Он је додао и да ће, уз иницијативу за обнову, бити покренута и иницијатива да се уз аутопут Београд Будимпешта, удаљен једва неколико километара, поставе информативне табле са подацима о мартоношкој цркви и њеном историјском значају.