Пуна подршка српској заједници у Хрватској

21. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 21. октобар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић, састали су се данас са представницима српске заједнице у Вуковарско сремској жупанији, саборским заступником др Војиславом Станимировиће и замеником жупана те жупаније Ђорђем Ћурчићем.

Подршка српској заједници у свим земљама у окружењу, али и шире је, како је током разговора нагласио секретар Штаткић, трајно определење не само Секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, већ и целокупне Покрајинске владе.

То сматрамо својом обавезом и то се односи на све сегменте очувања националног и културног идентитета припадника нашег народа који живе ван граница Србије, укључујући, разуме се, и Србе у Хрватској. У покрајинском буџету за 2017. годину ће за то бити одвојена знатно већа средства него до сада, најавио је професор Штаткић.

Интензивнија подршка ће, прецизирао је он, бити усмерена на културу, информисање и све друге области од суштинског значаја за српску заједницу у Хрватској, иначе најбројнију српску заједницу изван граница Републике Србије.

Њу, како је прецизирао др Станимировић, по попису из 2011. чини више од 180.000 припадника. Због крајње негативног односа претходне хрватске Владе, и ускраћивања материјалне подршке, њима су, међутим, била угрожена готово сва права, укључујући и она раније стечена у култури, информисању и другим областима.

Постоје наговештаји да ће нова Влада Хрватске то исправити и то је добро, али нам је, и поред тога, свака помоћ наше матичен земље више него драгоцена, додао је Станимировић.

Током разговора, било је речи и о помоћи у покушају Заједничког већа српских општина у источној Славонији и западном Срему да откупе зграду Српског дома у Вуковару, који би требало да постане средиште културног живота свих Срба из тог дела Хрватске.

На томе ће се, како је договорено, интензивно радити у времену које долази, а поред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе за верске заједницама, у реализацију би требало да се укључи и републичко Министарство за културу и информисање.