Секретар Штаткић примио делегацију Матице моравске из Брна

20. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 20. октобар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је примио делегацију Матице моравске из Брна, Република Чешка, коју чине проф. др Бронислав Хохолач, секретар Матице моравске, проф. др Либор Јан, заменик председника Матице моравске, и проф. др Вацлав Шћепанек, члан Управног одбора Матице моравске задужен за односе са Матицом српском.
Састанку је присуствовао и председник Матице српске проф. др Драган Станић и заменик секретара др Небојша Кузмановић. Матица српска је у претходна два дана била домаћин делегацији Матице моравске са којом иначе има и потписан Протокол о сарадњи на издавању зборника радова. Да подсетимо, Матица Моравска је дала велику подршку акцији Републике Србије око заштите српског културног наслеђа на Косову и Метохији у Унеско-у.

Секретар Штаткић је изразио задовољство, што две најважније институције у очувању културе, историје и науке имају потписан Протокол о сарадњи, у чему и ресорни секретаријат остаје на располагању за проширење рада у областима за које је задужен.
Веома је важно да се и ми као Покрајинска влада, преко Матице српске, укључимо у активности и пројекте изван наших граница истакао је секретар Штаткић и изразио спремност да се помогне највише у издаваштву, преводилаштву и очувању националног идентитета обе матице, поготово што је пред нама свима озбиљан посао у припремама Новог Сада за престоницу културе 2021. године.

Делегација Матице моравске захвалила се на пријему и изразила спремност да ће у наредном периоду предложити даље облике сарадње са Покрајинском владом, који се могу односити и на туризам и на научно- истраживачку област.
Председник Станић овом приликом је представио активности, које су претходиле данашњем сусрету, као што је јучерашње предавање и отварање изложбе Матица моравска јуче, данас, сутра,а вечерас у Галерији Матице српске, са почетком у 19.00 часова, у част гостију из Матице моравске биће приређен фолклорни програм Из српске културне ризнице.