Сигуран наставак подршке мањинским медијима

20. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 20. октобар 2016. - У организацији Новинско - издавачке установе Хлас људу, а уз подршку Националног савета словачке националне мањине, Скупштине Војводине, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Амбасаде Словачке у Републици Србији, данас је одржан Округли сто на тему Мањинско новинарство у Србији у процесу европских интеграција са нагласком на Поглавље 23.

Реч је о поглављу приступних преговора Европској унији, чији делови се односе и на мањинска права у области информисања која, према Ђорђа Вукмировића, помоћника покрајинског секретара за културу, кавно информисање и односе са верским заједницама и једног од панелиста, покрајинска администрација подржава на два начина.

Први начин су директне субвенције за девет издавачких кућа и њихова 22 листа чији оснивачи су национални савети националних мањина, за шта је ове године издвојено више од 264 милиона динара. Други је конкурсно суфинансирање пројеката приватних предузећа и невладиних организација које имају медије на мањинским језицима. Ове године 19 њихових пројеката подржано је са 2,5 милиона динара, рекао је Вукмировић, додајући да ће средства за ове намене у буџету за 2017. годину вероватно бити и већа.

Он је прецизирао и да у Војводини тренутно постоји око 230 медија - 45 листова, 75 радио станица, 40-ак ТВ станица и око 70 портала.

Када је реч о информисању на мањинским језицима, тиме се, у целини или делимично, бави њих више од 100, преко 80 листова, радио и ТВ станица и 20-ак интернет портала рекао је Вукмировић и нагалсио да је ова слика веома важна како би се увидео баланс између медија на српксом језику и оних на мањинским језицима.

О јавном информисању на мањинским језицима, на Округлом столу су говорили и Самуел Жиак, директор Хлас људу, Владимира Дорчова-Валтерова, одговорна уредница недељника Хлас људу, Ана Томанова-Маканова председница Националног савета словачке националне мањине, Петер Суско заменик амбасадорке Словачке Републике у Србији, Слободан Арежина члан Преговарачког тима, Бранислава Опрановић из ЕУ инфо центра, Ана Јашкова, председница Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине, Мирослав Кевежди, менаџер у култури и медијима и Недим Сејдиновић, председник НДНВ.