Са панела Туризам и култура, мостови који улепшавају Регион, повезују и оплемењују људе

19. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 19. октобар 2016. - Другог дана Дунавског бизнис форума, у простору Привредне коморе Војводине на Новосадском сајму, јуче је одржан панел под називом Туризам и култура, мостови који улепшавају Регион, повезују и оплемењују људе. Тим поводом говорио је заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам мр Павле Почуч, проф. др Јован Попеску са Универзитета Сингидунум, др Наташа Павловић директорка Туристичке организације Војводине, Бранислав Кнежевић директор Турстичке организације Новог Сада, Павел Сурови директор Културног центра Кисач и на крају о тој теми причао је песник и књижевник Перо Зубац.

На почетку излагања др Кузмановић је честитао свима кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, која је посебно важна, с обзиром на то да нам се од дана именовања мења прича о култури, па самим тим и туризму.
По мом мишљењу, истакао је Кузмановић, ове две области су нешто, где стоји знак једнакости и ту је синергија једне заједнице, која се употпуњује. Управо зато, Нови Сад је постао нешто што можемо дефинисати као локална култура и важно обележје туристичке дестинације,а захваљујући свему томе постаје и замајац сваког другог развоја.
Наш регион, као саставни део државе Србије, има 46 локалитета индустријског наслеђа, 16 манастира само на Фрушкој гори, као националном парку, има богато литерарно наслеђе и небројано манифестација и савремених културних садржаја, како од националних заједница у Војводини, тако и оних које имају искључиво национални карактер рекао је др Кузмановић и додао да будућност Србије јесте у културном туризму, а Фрушка гора у том смилсу златно руно српског туризма.

Мр Павле Почуч апострофирао је да је Дунав и Дунавска стратегија веома важна за развој свих региона и држава, па самим тим и Србије. У том смислу, нагласио је Почуч та плава магистарла, Коридора 7, звана река Дунав је велики туристички потенцијал, јер ће до 2020. године она бити носилац свеукупног развоја турзима у Србији.
Почуч је подсетио да је у оквиру Покрајинског секретаријата за привреду и туризам урађен пројекат под називом Изградња мреже марина на Дунаву, који је у оквиру Војводине обухватио 16 општина, где се посебно издаваја Апатинска марина, као пример свим другим општинама.