Мировић: Настављамо Змајевим стопама ширећи пријатељство, заједнички живот Срба и Словака

06. октобар 2016. године
 

Модра/Нови Сад, 6. октобар 2016. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић данас је у граду Модра, у Словачкој, открио споменик нашем великом песнику Јовану Јовановићу Змају, захваливши се градоначелнику Модре и свим пријатељима у Словачкој што су до краја подржавали ову, изузетно значајну иницијативу.

Змај је био не само дечји песник, већ и снажан национални делатник, посланик, лекар, велики борац за права српског народа у другој половини 19. века. Овде у Словачкој, у Модри, Змај се школовао и заволео словачки народ и доживотно остао пријатељ Словачке и Словака. Словачке теме налазе се у више Змајевих песама, а ми данас настављамо Змајевим стопама где је он на словачко српске односе и везе увек гледао са снажним симпатијама. Данас ми настављамо Змајевим стопама ширећи пријатељство, заједнички живот Срба и Словака у Србији, посебно у Војводини, негујући културу, књижевност, позоришну уметност и очување традиционалних вредности и тим богатством се поносимо, поручио је Игор Мировић.

Споменик је постављен испред зграде некадашњег Лицеја, данас Меморијалне гимназије, коју је поред Змаја похађао и Доситеј Обрадовић, још један великан српске књижевности. Свечаност је уприличена у организацији Удружења Срба из Словачке и Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици. Биста Јована Јовановића Змаја рад је вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца.
На свечаности, поводом откривања споменика, госте су поздравили и амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермаку, градоначелник Модре Јурај Петракович и председник Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич.
Градоначелник Модре Јурај Петракович захвалио се на оствареној сарадњи поводом постављања споменика Јовану Јовановићу Змају и изразио наду да се унапређује. Он је потврдио да данашњи догађај такође има велики значај за Модру, о чему говори и финансијска подршка Владе Словачке овом пројекту.

У делегацији Покрајинске владе, у посети Републици Словачкој, били су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и његов заменик Небојша Кузмановић, који је и аутор књиге Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића презентоване током ове посете. Они су заједно са председником Игором Мировићем данас обишли и српски војни меморијал у Великом Међеру (Нађмеђеру) и положили венац на спомен-плочу, у знак пијетета према српским војницима и интернирцима у Првом светском рату, који су страдали у овом логору.
Српско гробље Велики Међер, после Зејтинлика, највећа је српска гробница изван отаџбине, где је страдало око 6.000 логораша. О њиховом страдању први је сведочио један од преживелих логораша, историчар Ристо Ковијанић. Своја сећања на логорске дане, на српском и на словачком језику, описао је у књизи "Нађмеђерска долина смрти, са поднасловом На гробовима 6.000 српских мученика". Српско удружење Светозар Милетић реновирало је гробље и изградило спомен-плочу, на којој пише: Српским мученицима страдалим 1914-1918. Српски народ.