Књижевнику Јовану Зивлаку уручена награда Теодор Павловић

05. октобар 2016. године
 

Нови Сад, 5. октобар 2016. - Манифестација Дани Теодора Павловића данас је свечано отворена у Матици српској и трајаће до 9. октобра, када ће се већи део програма одржавати у Банатском културном центру у Новом Милошеву, што је уједно и родно место великог Теодора Павловића, са око 100 учесника, књижевника, писаца и критичара.

Лауреат овогодишње награде је књижевник Јован Зивлак за књигу поезије Сабласти поезије. Зивлаку је данас уручена и награда за животно дело.
Тим поводом на данашњем скупу поред чланова жирија, који су образложили досадашњи рад и залагања Јована Зивлака у области поезије, прозе, романа и као добитника бројних књижевних награда и признања, обратили су се и подпредседник Матице српске др Ненад Остојић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, задужен за културно наслеђе др Милан Мицић, директор Банатског културног центра Радован Влаховић и сам добитник. Манифестацију је званично отворио председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић.

Др Милан Мицић честитао је добитнику на овако престижној награди и изразио задовољство што у име ресорног секретара професора Мирослава Штаткића има част да говори на овом скупу.
Теодор Павловић је био и остао човек, чије име везујемо за симболику времена у ком је живео и за човека који је тада крајем 18. века показао постојање једног снажног националног духа рекао је др Мицић и прецизирао да то осећање националног идентитета није било страно банатским Србима под чизмом Угарске.
Са једне стране, објаснио је др Мицић, Павловић јесте сачувао национални идентитет оснаживањем Матице српске, њеног Летописа и укључивањем у њен рад тадашње добротворе и мецене, како би са друге стране ипак прихватао средњоевропске вредности, као модел живота.

Након уручивања награде, Јован Зивлак је рекао да се захваљује свима,који су препознали његове четири деценије дуг радни век и данас је дошао и тај чин врхунске пажње.
У овом чину има и помало непажње, зато што се издавајамо, међу многима, који су такође дали допринос развоју српске савремене књижевности и културе нагласио је Зивлак и додао да ова награда је у знаку скромног и пожртвованог јунака наше културе, а то је велики Теодор Павловић.

Дани Теодора Павловића ове године се одржавају 17. пут за редом у организацији Банатског културног центра у сарадњи са Матицом српском, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општином Нови Бечеј.