Војводина живи животом заједништва

03. октобар 2016. године
 

Кисач, 3. октобар 2016. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Кисачу фестивал Словачке народне ношње у Војводини, рекавши да је вишевековна историја Словака у Војводини веома богата, посебно у култури, књижевности, позоришној уметности и очувању традиционалних вредности, и истакао да се тим богатством диче и Војводина и Србија.
Фестивал, чији је циљ допринос очувања 270 година дуге традиције и историје Словака у Војводини, обухватио је две изложбе фотографија ношњи, из свакодневног живота и из свечаних прилика, затим дефиле учесника који су представили традиционалну словачку свадбу, а у свом ревијалном делу, и презентацију колекционарске ношње сакупљане у словачким местима у Војводини старе од 80 до 140 година.

Председник Покрајинске владе је рекао да је обавеза у свакодневном животу слати поруке традиције добрих међунационалних односа у Војводини. Само помагањем, међусобним разумевањем, активним учешћем у разрешавању свих проблема, можемо да кажемо да Војводина живи животом заједништва, животом који омогућава да се оваква традиција очува, рекао је председник Мировић.
Председник је најавио да ће за неколико дана у словачком граду Модра присуствовати подизању бисте једног од наших највећих песника, Јована Јовановића Змаја, који је у том граду провео један део свог школовања. И у Словачкој се чува наша, српска традиција, уважавају се наши великани. То је доказ да је братство наших народа вишедеценијско и вишевековно, а наша је обавеза да на најбољи могући начин то сачувамо, поручио је Мировић.

На вечерашњем отварању градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је привилегија помагати овакву манифестацију која, поред тога што чува богату традицију, чини Нови Сад истинском престоницом културе и учвршћује његову кандидатуру за титулу европске престонице културе 2021. године.
Директор Културног центра Кисач и аутор фестивала Павел Сурови нагласио је да је овај фестивал својеврсни историјско-етнографски осврт на корене и традицију и да је окупио учеснике из свих места у којима живе Словаци у Војводини. Манифестацији у Кисачу присуствовала је и њ.е. Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији.
Покрајински секретар за науку и високо образовање проф.др Зоран Милошевић и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић су након свечаног отварања, поделили награде учесницима за најтрадиционалнију и најлепшу ношњу фестивала.