У Темишвару отворена ризница и обележен јубилеј владике Лукијана

01. октобар 2016. године
 

Темишвар/Нови Сад, 1. октобар 2016. - Две деценије архипастирског делања владике Лукијана (Пантелића) и обнова и отварање епархијске ризнице, били су повод за свечаност у Темишвару којој је присуствовао и Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Архипастирски рад владике Лукијана је, иначе, резултирао очувањем великог броја храмова СПЦ у Епархији темишварској на чијем је он челу, а збирка богослужбених предмета и уметничких дела која се чувају у епархијској ризници датира још из 1904. године. Иницијативу за њено формирање је, наиме, покренуо тадашњи епископ Георгије Летић о којем је, описујући сопствено темишварско детињство, надахнуто сведочио и највећи писац нашег језика Милош Црњански.

Захваљујући тој иницијативи, овде су сачувани драгоцени предмети из целе Епархије, а оно на шта смо ми посебно поносни јесте то што су највећи део њих, у периоду од 2013. до 2016. године, рестаурирали и конзервирали стручњаци Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културе, истакао је помоћник Илић.

Обележавању јубилеја владике Лукијана и отварању ризнице присуствовали су и челни људи тих двеју институција, Тијана Палковљевић Бугарски и Зоран Вапа. Ризница је, иначе, смештена у реновираном делу владичанског двора, уз темишварски саборни храм који је светом литургијом коју је служило више од 60 епархијских свештеника, данас обележио и своју славу Светог Јосифа новог темишварског.

Свечаности су присуствовали и Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Славољуб Аднађ, посланик Савеза Срба Румуније у румунском парламенту и познати књижевник Славомир Гвозденовић.