Подршка првом Русин Филм Фесту у Шиду

01. октобар 2016. године
 

Нови Сад/Шид, 1. октобар 2016. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић отворио је у суботу, у Културно-образовном центру у Шиду, први Међународни мултижанровски фестивал русинског филма Русин Филм Фест.

Фестивал је организовао Регионални одбор Матице Русина за Срем, уз подршку Општине Шид и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а Кузмановић је, поздрвљајући присутне, међу којима су били и аташе за културу амбасаде Рисује у Србији Алексеј Морозов и саветник у амбасади Белорусије у Србији Михаил Кажуро, оценио да је већ прво издање фестивала обећава његово трајање.

Величина једног народа се не мери бројем припадника, већ активностима и делима која они чине истакао је Кузмановић и нагласио да Русини нису бројна национална заједница, али су јединствени по чињеници да имају највећи број интелектуалаца у свакој области науке, па тако и у филмској.

Отуда, додао је заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и уверење да ћемо и надаље добро сарађивати и, у складу са нашим буџетским могућностима, помоћи одржавање наредних издања фестивала, који би једног дана требали да добију и статус традиционалног .

Организатори, иначе, планирају да Русин Филм Фест сваке године има посебну тему којом ће се бавити. Тема његовог првог издања била је посвећене Првом светском рату. Први дан фестивала је протекао у ретроспективом гледању осам филмова, док је другог дана у целини приказан филм Трагедија Галицијске Руси, аутора и режисера Алексеја Денисова из Русије.

Поред тога, у оквиру другог дана фестивала одржана је и трибина на тему Русини/ Руснаци/ Лемки у првом светском рату, после које су приказана још два филма.