Незаборав за сликарку Даницу Јовановић

01. октобар 2016. године
 

Бешка, 1. октобар 2016. - У Дому културе у Бешкој данас је отворена меморијална соба Данице Јовановић (1886-1914), једне од првих српских академских сликарки чији животни и уметнички пут су, у септембру 1914. године, у Петроварадину, прекинули хици стрељачког строја аустроугарске војске.
Меморијална соба отворена је захваљујући агилности новосадске Спомен-збирке Павла Бељанског и бешчанског Друштва српско-грчког пријатељства, а уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. У њој су копије неколико њених најзначајнијих слика (највећи део оригинала чува се у Галерији Матице српске), исечци из штампе њеног времена, као и део сачуваних личних предмета.

Иако из врло сиромашне породице, Даничини дар и страст за сликарство били су толико јаки да је успела да стигне на Минхенску академију и на њој дипломира. Од тог дара и од те страсти је могла да буде јача само сурова, убилачка страна живота која је експлодирала у првој години Великог рата. Против те стране живота ми не можемо, али против заборава можемо и зато свако ко је учествовао у отварању њене меморијалне собе има разлога да буде поносан, рекао је на отварању Ђорђе Вукмировић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Према речима директорке Спомен-збирке Павла Бељанског Јасне Јованов, која је најзаслужнија за оживљавање сећања на Даницу Јовановић, реч је о једној од најдаровитијих сликарки њеног доба, чији опус чини стотинак дела. Од тога, значајан део је, мада је у тренутку када је њен живот био брутално прекраћен, имала само 28 година, био уметнички потпуно зрео и то јој обезбеђује трајно место у историји српског сликарства.
Поред уметности која јој је била основна вокација, Даница Јовановић је била истакнут национални радник свог доба, а чланство у минхенској дружини Србадија било је директан повод да се најпре нађе на списку за Аустро-Угарску сумњивих личности, а потом и пред убилачким стрељачким стројем двојне монархије.
У оквиру свечаног отварања Меморијалне собе Данице Јовановић, изузетно упечатљив програм који је осветлио њен живот и страдање извели су ученици бешчанеке ОШ Браћа Груловић.