Обележан Национални дан Румуна у Вршцу

30. новембар 2016. године

Нови Сад/Вршац, 30. новембар 2016. - У Градском музеју у Вршцу синоћ је у присустсву подсекретара покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зорана Лазина одржана свечаност поводом обележавања Националног дана Румуније. Свечану академију организовао је Генерални конзулат Румуније у Вршцу, а поздравне речи упутио је генерални конзул Дан Константин.

Конзул је изразио захвалност у име конзулата и у своје лично име на неговању пријатељских односа Србије и Румуније, које имају  део заједничке историје и заједничког живота румунског и српског народа,  констатујући да нам овај празник, који се обележава крајем године, даје прилику да се осврнемо на активности које су иза нас.
Током године присуствовали смо већем броју догађаја, који су истакли напоре Румуна да одрже и промовишу румунски језик, културу и цивилизацију навео је конзул и додао да манифестације као што су Позоришни дани Румуна из Војводине, или Велики фестивал фолклора Румуна из Војводине, које су се одржале 44 односно 56 пут, представљају важне векторе Руминског континуитета на овим просторима рекао је Константин
.

Он је подсетио да ће се за две године прославити 100 година од уједињења Румуније 1918. године, што је за нас Румуне велики историјски дан. Од тада, па до данас, наша држава са посебном пажњом негује спољно-политичке односе како са суседним државама, тако и у целој европској заједници.

Са посебном пажњом потрудићемо се да будемо достојни партнери граду Новом Саду, који је с правом понео титулу Европске престонице културе 2021. године, где ће наш град Темишвар бити један од партнера у реализацији пројеката из културе.