У плану оснивање фестивала чувеног композитора Рудолфа Бручија

28. новембар 2016. године


Нови Сад, 28. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са Рудолфом Бручијем млађим, сином чувеног композитора Рудолфа Бручија, чије име се везује за успон Академије уметности у Новом Саду, где је био и први декан. Са њим на челу, Академија је имала најквалитетнију катедру за музику у бившој Југославији. Као музички стваралац, оставио је дубок траг на новосадској музичкој сцени, учествујући у оснивању нове зграде опере, и радећи на оснивању филхармоније и средње музичке школе. У центру његовог музичког рада је увек био симфонијски оркестар, за који је и написао своја најбоља дела.

Према речима секретара Штаткића, ресорни секретаријат има интенцију да истакне значај Рудолфа Бручија у музичкој култури, не само овог простора, већ и шире.

Желимо да наредне, 2017. године, оснујемо музички фестивал који ће носити његово име и да његова дела изводи Војвођански симфонијски оркестар на првом месту, затим камерни гудачки оркестар, као и оркестар за хармонику, коју је он као инструмент узвисио истакао је секретар Штаткић и додао да би се фестивал одржавао од 30. марта, на дан рођења Рудолфа Бручија и трајао би до 29. априла, када се обележава светски Дан игре.

Сматрам да, нагласио је секретар Штаткић, значајна композиторска имена треба да добију и друштвени значај и зато нам је жеља да се име Ридолфа Бручија за сва времена издигне изнад времена у којем је живео и стави у трајне вредности нашег друштва.

Рудолф Бручи млађи изразио је задовољство због иницијативе за оснивање фестивала који ће носити име његовог оца и подсетио да је након смрти оца 2002. године, већи део докумената и партитура однет у Матицу српску, док је нешто од тога однето и у архив Хрватског народног казалишта, где је давно радио.

С обзиром на то да је мој отац највише волео две кантате, једна се зове Србија по тексту књижевника Оскара Давича, а друга Војводина, по тексту Мике Антића, предлажем да оне уђу у уводни део фестивала, рекао је Рудолф Бручи млађи.