Награда Милица Стојадиновић Српкиња уручена Сунчици Денић и Стани Динић Скочајић

24. новембар 2016. године

Нови Сад, 24. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић, уручио је данас у Заводу за културу Војводине књижевну награду Милица Стојадиновић Српкиња Сунчици Денић за књигу Невреме и Стани Динић Скочајић за књигу Теглице за бубице.

Уручујући награде овогодишњим добитницама, Штаткић је између осталог рекао да дели мишљење жирија, који је посебно истакао да су вечита питања о животу и дилема зашто преко речи и питања покушавамо да изградимо свој идентитет заједничка за обе песникиње.

Заправо суштина поезије јесте филозофија живота и то је то бескрајно питање, на које свака врста уметности има неки свој одговор. То је и трагање за животом и откривање себе у свему, додао је професор Штаткић.

Не кријући радост због награде која носи име прве српске поетесе или Врдничке виле, како су још звали Милицу Стојадиновић, Сунчица Денић и Стана Динић Скочајић су истакле да су поносне што су се и њихова имена сврстала у ред великих досадашњих добитница - Флорике Штефан, Мире Алечковић, Јаре Рибникар, Радмиле Лазић...

Одлуку да баш оне равноправно понесу овогодишњу награду је, иначе, донео жири Завода за културу Војводине у којем су били председник др Зоран Ђерић, затим Фрања Петриновић, др Драгана В. Тодоресков, др Александра Боснић Ђурић и Гордана Драганић Нонин.

Награда Милица Стојадиновић Српкиња је, у оквиру Књижевних сусрета Милици у походе, установљена 1994. године. Додељује се само песникињама, за поетску збирку објављену између двају књижевних сусрета.