Отворена изложба Купиник - последња престоница српских деспота

24. новембар 2016. године

Рума, 24. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе сa верским заједницама Мирослава Штаткић, присуствовао је синоћ отварању изложбе Купиник - последња престоница српских деспота у Завичајном музеју у Руми.

Твађава Купиник је за седиште деспотске лозе Бранковића изабрана после пада Смедерева под турску власт и представљала је њихову последњу престоницу. Изложба у румском музеју уприличена је поводом три годишњице - 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и три стотине година од спаљивања моштију чланова те деспотске лозе.

Оценивши постављање ове изложбе као изузетан не само културни догађај, секретар Штаткић је рекао да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у оквиру својих могућности подржати планирану реконструкција тврђаве Купиник.

Тај објекат је речито сведочанство о нашој прошлости, о нашим великим деспотима и једној изузетној и племенитој лози која је у једном за њега изузетно тешком добу многоструко задужила српски народ, додао је Штаткић.

Изложбу је, иначе, званично отворила саветница у Министарству културе и информисања Републике Србије мр Сања Грујичић, а поред аутора Ђорђа Бошковића из Завичајног музеја на отварању су говорили и др Мирко Пековић из Војног музеја и Перица Одобашић из Агенције за развој општине Пећинци.