Секретар Штаткић разговарао са маестром диригентом Филипом Гринбергом

24. новембар 2016. године

Нови Сад, 24. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са чувеним и угледним америчким диригентом маестром  Филипом Гринбергом о могућностима даље сарадње.

Маестро Гринберг, који је иначе уметнички директор и диригент Кијевске филхармоније, дириговаће вечерас балетом Српског народног позоришта Крцко Орашчић , а жеља му је да гостовањем настави сарадњу са нашим позориштем.

Секретар Штаткић је изразио задовољство што је велики амерички диригент гост нашем балетском ансамблу, који ће имати част да вечерас наступа са њим.

Сасвим је природно да као композитор, који је скоро цео живот у музици, подржавам наставак сарадње са Српским народним позориштем, али и са Војвођанским симфонијским оркестром рекао је секретар Штаткић и додао да су то два репрезентативна ансамбла, који увек могу да уз добру координацију са диригентом подигну свој ниво извођења, како би били достојни сваке европске и светске сцене истакао је Мирослав Штаткић.

Филип Гринберг је у свом представљању  прецизирао да је током каријере наступао у скоро свим светским салама и има велико професионално искуство, па са тим у вези може да каже и да  ова два оркестра уз мало више труда могу да достигну ниво Берлинске филхармоније.

Посебно ми је драго, што ће 2021. године фокус уметничке и културне сцене бити управо у Новом Саду и то је прилика за ова два оркестра да скрену пажњу на себе још више рекао је Гринберг и изразио задовољство понудом да поново посети Нови Сад и диригује 29.априла следеће године на Међународни Дан игре  у Новом Саду у оквиру фестивала Рудолфа Бручија.   

Састанку су присуствовали и директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугарин и вршилац дужности директора опере Српског народног позоришта Александар Станков.