Потписан протокол о сарадњи два национална позоришта

22. новембар 2016. године


Нови Сад, 22. новембар 2016. - У Београду је данас потписан Протокол о уметничкој и пословнотехничкој сарадњи између београдског Народног позоришта и новосадског Српског народног позоришта. Потписе на тај значајан документ ставили су вршиоци дужности управника двају националних театара и мр Дејан Савић и др Зоран Ђерић.

По речима Дејана Савића, два позоришта су, по природи онога чиме се баве, али и по значају за српску културу, упућена једно на друго. Протокол који је потписан, према његовим речима, подразумева размену премијерних и репризних драмских, оперских и балетских представа, као и низ других узајамно корисних активности.
Народно позориште данас обележава и 148 година од оснивања, и све ове деценије обележене су успесима драме, балета и опере и изван ових простора рекао је Савић.
Београдски театара је, додао је он, само ове године извео преко десет премијерних представа, чему је подршку дало преко 150.000 гледалаца.

Ови подаци потврђују да смо ми институција културе која и даље држи висок уметнички ниво, па нам је част да на том нивоу сарађујемо и са Српским народним позориштем и Новим Садом, Српском Атином и будућом Европском престоницом културе закључио је Савић.
Изузетан значај сарадње два најпрестижнија театра у Србији истакао је и први човек Српског народног позоришта.
Данас нас и прошлост и будућност обавезују да наставимо да негујемо традицију позоришта, балета, опере и драме, а врата Новог Сада и као Омладинска престоница 2019, и као Европска престоница културе 2021. године, отворена су за сваки вид културне сарадње, подвукао је управник Српског народног позоришта.
Потписивању Протокола о сарадњи двају театара присуствовали су и министар за културу и информисање у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.