Откривена Спомен плоча Сави Мркаљу у Бечу

18. новембар 2016. године

Нови Сад/Беч, 18. новембар 2016. -
На позив Српског просветног и културног друштва Просвјета из Беча, заменик покрајинског секретара за културу др Небојша Кузмановић присустовао је свечаном откривању плоче Сави Мркаљу.

На фасади Храма Светог Саве у Бечу постављена је спомен плоча истакнутом српском књижевнику и реформатору, који је родоначелник српске језичке реформе.
Пројекат је иницирала Гордана Илић-Марковић, професор на Институту за Славистику у Бечу. Идејно решење и уметнички нацрт спомен плоче дело је сликарке Љубице Мркаљ, директног потомка Саве Мркаља, која већ четрдесет година живи и ради у Паризу.

Сава је био српски учитељ, монах и филолог, познат по томе што је 1810. године написао тада веома актуелну књигу о српској азбуци, Сало дебелога јер, у којој се залагао за реформу језика и правописа. Ово дело утицало је на реформатора српског језика Вука Караџића. Мркаљ је први поставио темеље каснијој Вуковој реформи језика залажући се за фонетски правопис заснован на начелу "пиши што говориш", као и са захтевом да народни језик постане књижевни.

Сава Мркаљ рођен је у Горњој Крајини, у селу Сјеничак 1783. године, а умро је у Бечу 1833. године.
О Сави Мркаљу, поред осталих, говорили су Ср
ђан Мијалковић, председник Просвјете и Милош Окука професор славистике из Минхена, који је још 1975. године објавио студију о зачетнику реформе српског језика.
Небојша Кузмановић је овом приликом разоговарао са
Њ.Е. Пером Јанковићем, амбасадором Србије у Републици Аустрији о српској култури и
традицији у Бечу, где тренутно живи преко сто хиљада Срба.