У Темишвару отворена изложба Војводство Србија и Тамишки Банат

18. новембар 2016. године


Нови Сад, 18. новембар 2016. - У оквиру манифестације Дани српске културе у Темишвару, у свечаној дворани Владичанског двора у Темишвару, синоћ је отворена изложба Архива Војводине Војводство Србија и Тамишки Банат. Као и целу манифестацију, и отварање ове изложбе организовао је Савез Срба у Румунији, уз подршку Генералног конзулата Републике Србије и Српске православне Епархије у Темишвару.

У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, присутне је поздравио помоћник секретара задужен за културно наслеђе др Милан Мицић. Према његовим речима, драгоцена архивска грађа институција Војводства Србије и Тамишког Баната, које је постојало од 1849. до 1861, а која се чува у Архиву Војводине, представљена је кроз одабрана и репрезентативна докумената.

Изложба пружа јасан приказ једног бурног времена које је следило иза великих европских револуционарних гибања 1848-1849. У тим догађајима, Срби у Јужној Угарској нашли су се између чекића и наковња, између апсолутизма и крутог централизма Бечког двора и снажног мађарског национализма, персонификованог у личности вође револуције Лајоша Кошута, који оно што је тражио од Хабсбурга није дозвољавао немађарским народима, рекао је Мицић. Он је додао да изложба Архива Војводине долази међу темишварске и банатске Србе који су пре мање од сто година остали са друге стране нове државне границе, у нама пријатељској држави Румунији и међу нама блиским и пријатељским румунским народом.

Ова изложба зато није само намењена само српској културној и широј јавности у Румунији, већ и румунској културној јавности, јер њена тема представља део заједничке историје и заједничког живота румунског и српског народа, нагласио је Мицић.

У име Савеза Срба у Румунији поздравне речи упутио је председник Огњен Крстић, који је нагласио да се током 25 година од оснивања Савеза Срба у Румунији, ова организација труди да настави традицију својих предака и да значајан допринос културним, духовним и просветним вредностима овога подручја, заједно са другим народима који ту живе.

Аутор изложбе Зоран Стефановић апострофирао је да је изложба подељена у десет тематских целина, које нам кроз књиге, рукописну грађу и документа објашњавају како се српски народ у Војводству Србије и Тамишком Банату пре 165 година борио током дванаест година за аутономију и слободу.

Историчар из Темишвара Стеван Бугарски, овом приликом је подсетио и на улогу овог града у време борбе за сваки вид аутономије Срба, који су поред оснивања новина и часописа, отварали школе на српском језику, зидали Епархијски дом и неговали културу, писменост и обичаје, који трају до данас.

У Румунији данас живи око 19.000 Срба, а манифестација Дани српске културе у Темишвару традиционално се одржава од 30. oктобра до 30. новембра, а ово је њено једанаесто издање. Током манифестације организују се ликовне иложбе, изложбе уметничке и архивске фотографије, књижевне вечери, салон књиге, позоришне представе, јавне трибине и концерти народне и духовне музике.