Достојанствено обележавање 75. годишњице рације у Јужној Бачкој

15. новембар 2016. године

Нови Сад, 15. новембар 2016. - Предстојећа 75. годишњица злогласне мађарске рације у Јужној Бачкој, која је почела 4. јануара 1942. у Чуругу, биће обележена на достојанствен начин, најављено је данас, приликом посете покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослава Штаткића том шајкашком месту.
Поред помена сенима 893 невине чурушке жртве , брутално побијене у јануару 1942. који ће бити одржан у цркви Вазнесења Господњег, у оквиру обележавања 75. годишњице великог злочина, у Чуругу ће, како је данас речено, почетком јануара 2018. уз остало бити организован и један еминентан научно-стручни скуп и више концерата духовне музике.
Током посете Чуругу, секретар Штаткић је обишао Музеј жртава рације, смештен у такозваном Топаловом магацину, у центру места, у којем је за време рације убијено више од 420 Чуружана. Тај простор је у музеј претворен 2013. године, средствима Владе Мађарске.

Фотографије страдалих мештана које овде видимо, болно су сведочанство патње и бола који су у време рације владали овим местом. Оне нас подсећају и да је мир у свету заправо само пауза у ратовањима, која се дешавају на многим странама света, и то је опомена коју никада не смемо да заборавимо, рекао је Штаткић после обиласка музеја.
Он је најавио да ће Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у складу са могућностима подржати завршетак радова на Музеју, као и његово проширење, како кроз опремање депоа и изложбеног простора, тако и изградњу амфитеатра у којем ће бити исписана имена Чуружана страдалих у рацији.

Према речима секретарке Меморијалног друштва Рација 1942 Јасне Јуришин, идеја је да чурушки музеј прерасте у централно место сећања на рацију из 1942. у Шајкашкој. У свих 17 насеља те области, укључујући и Чуруг, у рацији је страдало укупно 2.345 људи, жена и деце. Уз то, мађарска жандармерија и војска су у јануару 1942. у Новом Саду убиле још 1.246 невиних душа, да би у Бечеју, где се рација завршила, страдало још 215 жртава. Тако је укупан број невиних жртава мађарског покоља из 1942. године премашио 3.800.

Заједно за секретаром Штаткићем, Музеј рације и цркву Вазнесења Господњег обишао је и његов помоћник за односе са црквама и верским заједницама Мирослав Илића, а у делегацији домаћина били су и председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, председнице Савета МЗ Чуруг Весна Стјепановић, старешине чурушке цркве протонамесник Петар Тривуновић и председник Меморијалног друштва Рација 1942 Милан Радомир.