ВМЦ у Петроварадину обележио 230 година постојања

11. новембар 2016. године

Нови Сад, 11. новембар 2016. - Свечаном академијом одржаном синоћ у Позоришту младих, обележено је 230 година постојања и рада Војномедецинског центра (ВМЦ) у Петроварадину. Присуствовали су републички министар одбране Зоран Ђорђевић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова мр Жељко Лаиновић.

Говорећи о јубилеју, управник ВМЦ др Братољуб Бркљача је рекао да је та медицинска установа настала и опастала на темељима борбе за људски живот, онако како Хипократова заклетва и налаже. Бркљача је подсетио и да је један од првих лекара из времена оснивања ВМЦ био др Нектарије који је лечио речју, љубављу и вером, јачим од било ког лека.
Он је тада, као и ми данас, веровао у оно добро у нама, добро које нам отвара видике и даје снаге да идемо даље, како би опстали и постали још бољи закључио је др Бркљача.

Министар Ђорђевић је истакао значај ове војноздравствене институције, која је одавно отворила своја врата и за све друге пацијенте, тако да је њена војна традиција и улога коју је имала, данас много више од тога.
То је престижан војномедицински центар са савременом медицинском технологијом и завидним резулататима, додао је Ђорђевић.

Честитајући јубилеј запосленима у ВМЦ, др Гојковић рекао је да је током више од два века борбе за људски живот, опстајући кроз многа царства, краљевине и државна уређења, ова установа увек бринула о човеку. Он је додао и да преко 100.000 оболелих, 1.500 операција и 3.000 хоспитализација годишње заслужују дивљење.
Данас, као и пре седам година, када је као болница отворила врата и цивилима, јасно је да она иде чврстим војничким корацима напред, у будућност, коју сви заједно стварамо нагласио је др Гојковић.

У оквиру свечане академије, Министарству одбране Републике Србије и градској организацији Црвеног крста Нови Сад уручене су и златне плакате за подршку и разумевање.