Отворена изложба фотографија Белорусија у Првом светском рату

08. новембар 2016. године

Нови Сад, 8. новембар 2016. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадор Белорусије у Србији њ.е. Владимир Чушев отворили су данас изложбу фотографија Белорусија у Првом светском рату.
Отварању изложбе претходио је састанак председника Покрајинске владе Игора Мировића са замеником министра културе Републике Белорусије Василијем Черником, на коме је констатовано да са обе стране постоји богато културно наслеђе и потреба за проширивање и оснаживање културних веза, те је договорено да се припреми план сарадње у области културе за наредне године. У разговору је учествовао и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић, који је изјавио да је Белорусија културни гигант и да је сарадња у култури са њом од приоритетног значаја.

Отварајући изложбу, председник Мировић је рекао да ниједан народ који жели да сачува свој идентитет, интегритет и слободу - нема право на заборав оних који су у бурним историјским временима били спремни да за то дају и свој живот. Своје претке, век касније, није заборавио ни белоруски, ни српски народ.
Наше две земље, Белорусију и Србију, веже искрено пријатељство. Спајају нас иста, широка словенска душа и исти идеали идеали слободе, једнакости и равноправности међу државама и међу народима. Борба за те идеале увек је тешка, а подршка искрених пријатеља тим драгоценија. Зато ми никада нећемо заборавити солидарност белоруског народа у најтеже време за нашу земљу 1999. године, као ни доследно поштовање територијалног интегритета Србије и њених интереса уз међусобно уважавање и присутну солидарност између два народа, рекао је Игор Мировић.

Амбасадор Владимир Чушев захвалио се председнику Покрајинске владе на подршци у организацији ове изложбе и додао да је Први светски рат за Белорусију био права трагедија, јер је на њеној територији било једно од главних ратишта на источном фронту: километри ровова, крв и сузе, стотине хиљада избеглица, порушени градови и села, беда, глад и болести. Те страхоте су се заувек урезале у народно памћење и то сећање и даље живи. У великом холу Покрајинске владе изложене су фотографије из фонда водећег Националног историјског музеја, шест музеја и једне приватне збирке из Белорусије, које сведоче о хуманитарној катастрофи изазваној Великим ратом.

Отварању изложбе присуствовала је и делегација Републике Белорусије, коју је предводио заменик белоруског министра културе Василиј Черник, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић, представници историјских и културних институција АП Војводине и Града Новог Сада и почасни конзул Републике Белорусије у Новом Саду.