Секретар Штаткић положио венац првим жртвама Другог светског рата у Сиригу

05. новембар 2016. године

Нови Сад, 5. новембар 2016. - На Споменик првим жртвама Другог светског рата почињеног од стране мађарске окупационе војске и Немзетера у Сиригу, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић данас су положили венац.
У знак сећања на 120 побијених људи, међу којима је било и деце и жена, секретар Штаткић је рекао да се тог 13. априла 1941. године, на овом месту десио страшан злочин, који Сириг памти.

Сваки рат доноси патњу, несрећу, тугу и сећање на жртве, поготово оне, које су попут деце и жена невине у самом чину ратовања, рекао је секретар Штаткић и додао да те дубоке трагове несреће рата има сваки народ на овом простору и свако од њих на свој начин памти своје жртве. Зато смо и ми данас овде да уз дужно поштовање одамо почаст страдалима, чија имена нас подсећају да се таква зла не понове, закључио је секретар Штаткић.

Поводом 75 година од првог масовног злочина у Другом светском рату, 13. априла 1941. године, почињеног од стране мађарске окупационе војске и Немзетера, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, Удружење потомака и поштовалаца Видовдан Сириг, Удружење ратних добровољаца Старо Ђурђево- Темерин, Месне заједнице Сириг и Малог историјског друштва Нови Сад, у Дому културе у Сиригу, организован је и научни округли сто на тему Злочин у Сиригу априла 1941. године - генеза, симбол, последице.

На научном скупу, између осталих, говорио је и помоћник секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за културно наслеђе др Милан Мицић, на тему Српски добровољци у Првом светском рату и Аустроугарска.