Секретару Штаткићу уручена захвалница Спомен-збирке Павла Бељанског

04. новембар 2016. године

Нови Сад, 4. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду примио захвалницу, којом се потврђује подршка у раду ове значајне институције културе на нашим просторима, током 2016. године.
У оквиру обележавања јубилеја 45 година од отварања меморијала Спомен-збирке Павла Бељанског и 55 година од оснивања Спомен-збирке, управница др Јасна Јованов је истакла да је између осталог установљена и награда под овим именом, на коју их је обавезао Павле Бељански. Награда се сваке године додељује за најбољи дипломски рад из историје уметности студенту Филозофског факултета у Београду.

Лауреат овогодишње награде Павле Бељански је Санда Калебић, чији је дипломски рад на тему Представе цара Душана у српској визуелној култури XIX века, по мишљењу Управног одбора Спомен-збирке, најбоље приказао улогу и значај цара Душана не само у историји, већ и српској култури уопште. Сам XIX век обележен је стварањем српске државе, јачањем националне свести, па самим тим и стварањем култа личности, где је прави пример за то био управо цар Душан.
У раду се анализирају механизми грађења култа цара Душана током раног новог доба, као и његове манифестације у визуелној култури од 16. до 20. века, с посебним освртом на период 19. века.

Речи захвалности упутила је награђена Санда Калебић, која је рекла да је рад написан са позиција савремене историје уметности каква се изучава на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета а то је, пре свега, препознавање српске нововековне уметности у оквиру европских уметничких токова.
Награда Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад из националне историје уметности, одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, по свом значају јединствена је у земљи. Настала је захваљујући посебном Даровном уговору Павла Бељанског из 1965. године, када је колекционар установио ову награду поклоновши слику Влаха Буковца Велика Иза Спомен-збирци, и тиме заокружио институционални рад свог Легата.

Пре програма церемоније 49. доделе Награде Спомен-збирке Павла Бељанског и презентације награђеног рада, уручене су захвалнице институцијама културе из Крагујевца, Лазаревца, Кикинде и Загреба, које су помогле реализацију програма током 2016. године.