Славиша Грујић разговарао са директором Аустријског културног форума у Београду Јоханесом Иршиком

09. март 2016. године

Нови Сад, 09. март 2016. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је у Покрајинској влади примио директора Аустријског културног форума у Београду Јоханеса Иршика.
Саговорници су се сложили да Војводина и Аустрија, осим историјске повезаности, имају доста заједничког и у области културе. Тим поводом, секретар Грујић је нагласио да је Војводина регија у којој данас живи 26 нација, у службеној употреби је шест језика и кроз заводе за културу брине о очувању језика, писама и информисању шест националних заједница.

Током претходне године у Бечу у Кунстлерхаусу, поводом обележавања стогодишњице Великог рата, одржана је изложба наших уметника, који су стварали у периоду од Првог светског рата до данас, рекао је секретар Грујић . И ова година је у знаку обележавања 300 година од Петроварадинске битке, када се Војводина борила за ослобођење и са тим у вези у плану нам је да поред велике изложбе посвећене принцу Еугену, пажњу усмеримо и на историјске чињенице, које су обележиле то време. Са друге стране, значајна нам је подршка у представљању Војводине у међународним институцијама, које би препознале значај индустријског наслеђа на нашим просторима, а има их пуно, почевши од бројних фабрика, пивара, млинова...које на адекватан начин треба сврстати на мапи индустријског наслеђа. Поред добре сарадње са земљама у окружењу и шире, као што су Мађарска, Румунија, Хрватска и Италија, Аустрија заузима посебно место, јер је била и остала партнер у многима манифестацијама, које су од значаја за промоцију културе са ових простора закључио је у излагању секретар Грујић.