Славиша Грујић примио амбасадора Републике Румуније у Србији Њ.Е. Данијела Бануа

10. март 2016. године

Нови Сад, 10. март 2016. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је у Покрајинској влади примио амбасадора Републике Румуније у Србији Њ.Е. Данијела Бануа. Састанку су присуствовали и помоћници секретара задужени за очување културне баштине, информисање, медије и националне заједнице у АП Војводини.
Током разговора амбасадор Бану је изразио интересовање за активности Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање везане за очување идентитета румунске националне заједнице кроз финансирање Завода за културу војвођанских Румуна и кроз подршку у издању листова Тинерецеа, Либертатеа и Букуриа Копилор, као и за подршку манифестацијама како савремене културе и уметности, тако и очувања културне баштине Румуна у Војводини.

Секретар Грујић овом приликом је прецизирао да секретаријат на чијем је челу са посебном пажњом брине о неговању права националних заједница у Војводини, како Румуна, тако и Мађара, Хрвата, Словака, Русина и других. Кроз сарадњу са саветима националних заједница у Војводини, тако и преко самих завода за културу у складу са будзетским могућностима подржавамо бројне активности како на пољу културе, тако и информисања.

У сарадњи смо и са Лигом румунско-српског пријатељства у Констанци, регија Добрудза, где се ове године обележава 100 година од битке на Добрудзи, где се борио и велики број српских добровољаца и у чију част подигнут је монументални споменик у Меддзидији, рекао је секретар Грујић и додао да смо укључени и у рад међувладиног мешовитог Одбора Републике Србије и Републике Румуније у остваривању права националних мањина закључио је секретар Грујић.