Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио Матицу српску

29. јун 2016. године

 

Нови Сад, 29. јун 2016. - Приликом данашње посете Матици српској, председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Мирослав Штаткић, разговарали су са председником Матице др Драганом Станићем и његовим сарадницима о досадашњем раду и активностима ове институције, али и о проблемима са којима се Матица суочава.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас да ће Покрајинска влада снажније, професионалније и одговорније, преко ресорног покрајинског секретаријата, помагати рад Матице српске, институције која је темељ културног идентитета српског народа.
Исказали смо спремност да у духу нове политике Покрајинске владе политике окупљања око значајних пројеката и вредности, будемо мост који ће повезивати, помагати, подсећати на значај Матице српске, али и других институција од националног значаја, и да учинимо све да њихова делатност ни у једном сегменту не буде угрожена, рекао је председник Мировић.

На данашњем састанку разговарано је и о генералном статусу Матице, односно о потреби да се на основу иницијативе која ће потећи из Матице српске, промисли о јачању њеног формалног статуса, на шта је др Драган Станић још додао да је уверен да ће нови председник Покрајинске владе утицати на стварање бољег и потпунијег политичког амбијента, који ће омогућити рационално и интензивно деловање Матице српске, како на српском простору, тако и шире.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Мирослав Штаткић је нагласио да неговање националног идентитета јесте кључни фактор за развој једне културне средине и једног друштва.