Обележено 65 година Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин

15. јул 2016. године

 

Нови Сад, 15. јул 2016. - У Галерији Матице српске, данас је отворена изложба Како очувати и користити културно наслеђе, поводом обележавања 65 година од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Петроварадину. Тим поводом говорили су министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама проф. Мирослав Штаткић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин Зоран Вапа, управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић-Бугарски и ауторка изложбе др Славица Вујовић.
У присуству бројних званица, представника Српске православне цркве и поштовалаца културног наслеђа, секретар Штаткић је у уводном делу свог говора навео најзначајније пројекте и достигнућа Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Обављен је озбиљан посао који је за дивљење и понос, рекао је секретар Штаткић и додао да је ова институција разумела да је очување културног добра артефакт културног кода народа. Он јесте супститут ентитета трајно обележеног памћења, његовог постојања и битисања кроз време, простор у васељенској матрици закономерности. Зато честитам свим генерацијама Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин на вредном и посвећеном раду, закључио је секретар Штаткић.

Министар Тасовац је, честитајући јубилеј, истакао да је велика и важна ствар за државу Србију када њене институције културе обележавају велике јубилеје. Онда се показује, нагласио је Тасовац, колико се тога урадило, где се све радило и каквог трага за собом су оставиле. Овај Завод јесте институција културе која има великог трага, нарочито на пољу очувања српске духовности од далматинске жупаније до Хиландара, преко Мађарске и Румуније. Данашња изложба јесте уједно и пример како кроз савремен приступ очувања културног наслеђа, на примеру Бача, можемо да укључимо у сарадњу и стране и домаће партнере. Сви заједно у једном пројекту, у снажан економски развој, због чега сам поносан што сам данас ту, да честитам и пожелим и надаље овако добре резултате, рекао је Тасовац.
Директор Зоран Вапа осврнуо се у свом излагању на велике и значајне пројекте ове инститиције, апострофирајући да у Србији има 20.513 значајних културних добара, од чега је 40 одсто у Војводини.
У име Галерије Матице српске присутне је поздравила управница мр Тијана Палковљевић-Бугарски, док је ауторка изложбе др Славица Вујовић говорила о изложби Пројекти Бача, као идеји да се наслеђе искористи као потенцијал једног локалитета, кроз време.