Секретар Мирослав Штаткић отворио 35. Интернационални симпозијум Тера 2016

06. јул 2016. године

 

Нови Сад, 06. јул 2016. - У Центру за ликовну и примењену уметност Тера у Кикинди синоћ је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама професор Мирослав Штаткић свечано отворио годишњу, 34. по реду изложбу Симпозијума Тера и уједно означио и званични почетак 35. Интернационалног симпозијума Тера 2016.
Програм свечаног отварања Тере 2016 почео је променадним концертом дувачког оркестра ДВД Кикинда и наступом мешовитог хора Корнелије Станковић.

Кикиндска теракота има тај жар загасито црвене боје, која нам говори, дише и то је печена земља, земља матица, са колективним памћењем, рекао је у уводном делу секретар Штаткић и додао да је та земља успела да у овом граду сачува и мамута из праисторије. Тера је направила нешто што је врло ретко у свету, окупила је уметнике са свих континената да овде стварају своја дела, а то нам уједно говори много о животу, о истини, о прошлости, садашњости, будућности и космичким аспектима живота. Данас сам обишао и Музеј Тера и Мањеж и очаран сам простором, објектима и могућностима. Скулптуре уметника који су деценијама стварали у Тери стоје као експонати, а они сами били су инспирисани глином и свако од њихових дела носи поруку. Јапанци имају свој начин изражавања кроз глину, Италијани такође, сваки уметник поседује неки свој јединствени израз. Зато Кикинда постаје центар теракоте а ако се сви заједно потрудимо да сачувамо и негујемо тај бренд, имаћемо чиме да се похвалимо, нагласио је секретар Штаткић.

У име општине Кикинда обратио се председник општине, Павле Марков, рекавши да уметност нема границе и да нам три и по деценије одржавања овог Симпозијума казују да је он постао светски догађај.

У склопу овогодишњег, јубиларног 35. Интернационалног симпозијума Тера учествује шест вајара: Јуко Хихара из Јапана, Гражина Симала Волинска из Пољске, Варол Топач из Турске, Игор Антић из Француске, Драган Рајшић и Марко Црнобрња из Србије.