Београдски фестивал игре и ове године и у Српском народном позоришту

26. фебруар 2016. године

Нови Сад, 26. фебруар 2016. - Поводом одржавања Београдског фестивала игре у оквиру свог тринаестог издања, који ће се одржати од 19. марта до 10. априла, данас је у Покрајинској влади одржана конференција за новинаре, на којој су о предстојећем фестивалу говорили покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг и представник канадске амбасаде Кевин Рекс.
Београдски фестивал игре и ове године представља публици атрактиван избор наслова са светске сцене. Укупно 14 компанија из 13 земаља, са преко 30 кореографских поставки и 400 учесника, биће изведено у Београду и у два наступа у Новом Саду.
Као и сваке године имам част да најавим гостовање Београдског фестивала игре пред војвођанском публиком рекао је секретар Славиша Грујић . Фестивал је прошле године имао наступе и у Панчеву и Вршцу, али због недостатка средстава, ове године ће бити изведене две представе у Српском народном позоришту. Уметност игре јесте уметност коју свако разуме и може да препозна и зато ми је посебно задовољство, што ће публика имати прилику да 31. марта виде монтреалску РУББЕРАНДанце групу, а 2. априла Франкфурстско - дрезденску групу.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг је нагласила да се фестивал игре ове године реализује 13. пут за редом и симболика овог броја је донела слоган Срећа се игра. Према њеним речима, прошлогодишњи фестивал имао је 22.000 гледалаца, што је био подстицај да се крене даље, и да се у Србију и Војводину доведу имена великих светских и европских кореографа који ће представити публици опет нешто ново и савремено.
Ове године стижу нам дела великих уметника из света балета, а има и оних кореографских достигнућа, која су настала од људи којима балет и кореографија нису професионлни избор, као што је то наступ трупе Димитриса Папајонуа из Грчке, познатог по кореографијама које су отвориле олимпијске игре у Атини и Бакуу. Српско народно позориште биће домаћин наступима једној од најсмелијих европских компанија са седиштем у Франфурту и Дрездену под уметничком дирекцијом Вилијама Форсајта и његовом продукцијом Примарна трилогија кореографа Јакопа Годанија, 2.априла. Пре тога, 31. марта наступиће монтреалска РУББЕРАНДанце група и кореограф Виктор Кахада, најавила је Аја Јунг.

Овом приликом Аја Јунг се захвалила на подршци Министарству културе Републике Србије, Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање, амбасадама и културним центрима земаља учесница, као и Граду Београду, који су имали слуха за значајно улагање у афирмацију уметничке игре и реализацију програма. Већ четири године заредом, Београдски фестивал игре се реализује и у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији.
Кевин Рекс се испред амбасаде Канаде у Републици Србији захвалио на дугогодишњој сарадњи коју овај фестивал има са Канадом, доводећи велика имена из света балета и кореографије, која су имала прилику да публици у Србији и Војводини представе своја уметничка достигнућа.

На самом почетку, Фестивал је освојио награду Фонда Јелена Шантић, а Унеско га је прогласио водећим плесним пројектом у региону Југоисточне Европе (2006), након чега је уследио пријем у Светску плесну алијансу. Године 2011, фестивал је реализован под покровитељством председника Републике, и добио признање Звезда Београда од стране Агенције за Европске интеграције. Немачки часопис БаллетТанз, означио је Београдски фестивал игре као најрепрезентативнију плесну манифестацију старог континента и плесног трендсетера (2012). Године 2013., представљена је монографија Децаданце 10 година Београдског фестивала игре, у издању Службеног гласника.