Славиша Грујић обишао радове на бившој касарни у Сенти
18. фебруар 2016. године

Нови Сад, 18. фебруар 2016. - Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио општину Сента, где је разговарао са градоначелником Сенте Рудолфом Цегледијем и председником Националног савета мађарске националне заједнице Јене Хајналом о даљим плановима и пројектима, када је у питању савремено културно стваралаштво. Тема разговора била је везана и за могућности за реализацију друге фазе адаптације и реконструкције бивше касарне, у којој ће се сместити Историјски архив Сенте, чије подручје деловања обухвата и Кањижу, Аду, Србобран и Бечеј. Поред Историјског архива Сенте, у делу зграде биће смештен и Завод за културу војвођанских Мађара, чије седиште је у Сенти.
Након завршеног радног састанка у општини Сента, секретар Грујић обишао је просторије бивше касарне, на којој су у предвиђеном року прве фазе завршени радови на хидроизолацији зграде, урађена је електроинсталација, у већем делу објекта стављени су нови подови, окречени су скоро сви зидови и уведено је грејање.

По речима секретара Грујића пре скоро годину дана започета је прва фаза радова на овој бившој касарни, која је тада изгледала прилично запуштено и руинирано. Данас, рекао је Грујић, видимо да је пуно тога урађено, што значи да је прва фаза радова, за коју је издвојено 15 милиона динара, заокружена и средства су наменски утрошена. Следи нам следећа фаза сређивања другог дела приземља и првог спрата, како би се Историјски архив и Завод за културу војвођанских Мађара могао у догледно време уселити и несметано обављати своје делатности. Извесно је да смо имали средстава за прву фазу реализације овог пројекта, а исто толико је потребно и за другу фазу, за коју тек треба да пронађемо средства у врло скромном буџету.

Градоначелник Сенте Рудолф Цегледи је нагласио да све што је планирано у овој првој фази је и урађено, што свима причињава задовољство. У разговору са секретаром Грујићем договорено је да се види могућност за финансирање следеће фазе радова, где ће општина учествовати са 20 одсто средстава, као и у претходној фази.
Данашњем обиласку радова присуствовали су и директор Историјског архива Сенте Иштван Фодор, директорка Завода за културу војвођанских Мађара Мартина Гонди и чланица градског већа задужена за културу и образовање Ђенђи Кормањош Катона.