Председник Мировић пожелео новинарима успешну 2017. годину

23. децембар 2016. године

Нови Сад, 23. децембар 2016. - Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић, приредили су данас, у централном холу Покрајинске владе, традиционални новогодишњи пријем за новинаре.

Председник Мировић је представницима медија уз најбоље жеље за остваривање успеха наступајућој години, предочио неколико важних сегмената на плану унапређивања информисања грађана Војводине и читаве наше земље што ће, како је нагласио, заједнички бити решавано у наредној години, на један бољи и квалитетнији начин.

Мировић је уверен да ће у 2017. години бити и више изазова пред нама, а то значи и много више обавеза и одговорности, а како је навео, и учешћа у заједничким плановима.

Планове које дефинише Влада на националном нивоу, па и наша Покрајинска влада, јесу заправо планови свих нас. У том смислу, представници медија, они који заправо сведоче кроз своје прилоге, репортаже и извештаје о свему томе, имају огромну одговорност, не само да буду део овог - једног великог заједничког тима, већ и да са критиком, анализом и установљавањем чињеница доприносе, на најбољи могући начин, профилисању и медијске, и укупне јавне сцене у Војводини, рекао је Мировић.

Говорећи о дешавањима која су обележила рад медија у прошлости у нашој покрајини, Мировић се осврнуо на два чуда . У питању је лист Дневник, који се нашао у ситуацији да након више деценија рада и постојања, анализира свој опстанак. Председник Мировић је навео да сви морамо помоћи овом једином дневном листу на српском језику чије седиште је у Војводини, да буде снажнији, пре свега у финансијском и техничком смислу, а што ће они узвратити на професионалан начин у форми непристрасног и објективног информисања грађана Војводине. Друго чудо које нам се десило, како је рекао председник Мировић, јесте РТВ, односно питање смештаја запослених у овој кући, које нико није покренуо још од давне 1999. године, обнове зграде и омогућавања бољих услова рада јавном медијском сервису Војводине, што ова медијска кућа свакако заслужује.

То није питање политике, то је питање односа према вредностима, нагласио је овом приликом председник Покрајинске владе, који је навео могућност да медији о томе сведоче, за годину две, када ће многи од оних који раде, посебно у редакцијама мањинских заједница, имати прилику да у новом објекту РТВ сведоче о томе да се успело у намери да се ствари покрену.

Можда за годину или две и не буде завршен објекат РТВ-а, али покренут је процес који се не може зауставити, истакао је председник Мировић и нагласио да ћемо у 2017. бити сведоци једне велике борбе да та чуда не буду више негативна, већ да постану два позитивна чуда нечега што смо превладали и дефинисали као нормалну ствар и појаву око које се морамо окупити.

Ресорни секретар проф. Мирослав Штаткић поздравио је све окупљене новинаре на новогодишњем пријему у Покрајинској влади и, уз добре жеље, подсетио на резултате који је његов ресор постигао за пола године, као и на планове који предстоје. Професор Штаткић је подсетио да околностима у години која је за нама, није било лако остварити одређене задатке. Он је навео да се, на крају, успело у консолидовању покрајинских институција, а реч је о 12 културних установа чији је Покрајина оснивач, које остварују значајне програме. Многе ствари су побољшане, јер је покушано све што је могло да допринесе било каквом унапређивању у области коју овај ресор прати, а финансирано је оно што је деценијама било запостављено.

У 2017. години је десет одсто више средстава, што уз одређену рационализацију појединих програма, као и са важном чињеницом за пет одсто већих плата запослених у култури, према Штаткићевим речима, треба да донесе много боље резултате.