Са научног скупа у Будмипешти Интернирање Срба из Бачке и Барање у логоре Мађарске 1941

15. децембар 2016. године

Нови Сад/Будимпешта, 15. децембар 2016. - Научни скуп Интернирање Срба из Бачке и Барање у логоре Мађарске 1941 одржан је 13. децембра 2016. године у Будимпешти поводом 75 годишњице овог догађаја када је у логор Шарвар у Мађарској интернирано и логорисано српско колонистичко становништво из колонистичких насеља у Бачкој.Научни скуп који је окупио осам српских и мађарских историчара одржан је у  организацији Српског института из Будимпеште, а у сарадњи са Српском самоуправом у Будимпешти и Српским културним клубом из Будимпшете.

Заменик секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић поздравио је учеснике скупа у име ресорног секретаријата, наглашавајући значај тог скупа, који је на тему интернираца окупио за  научним столом еминентне историчаре из Србије и Мађарске.

Када се осврнемо на историјске чињенице знамо да су политичке, друштвене па и научне елите пре једног века довеле до формирања мишљења код људи, тог времена , о потреби за почетком Првог светског рата рекао је др Кузмановић и додао да  нажалост, показало се да то мишљење и та свест није донела ништа добро, као што ниједан рат не доноси добро сматра заменик Кузмановић.

Зато је данас веома важно, истакао је он, што за овим научним столом се окупило четири српска и четири мађарска историчара, који ће изнети како историјске, тако и све друге околности, које ће расветлити питање интернираних Срба из Бачке и Барање у логоре Мађарске 1941. године. Њихови ставови, мишљења и резимеи, нагласио је Кузмановић, биће објављени у зборнику, који ћемо ми, као Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подржати, као и одржавање оваквих научних скупова.     

             

Као пратећи програм научног скупа такође је представљена књига Данила Урошевића Срби у логорима Мађарске 1941- 1945 као и докуметарни филмОлуја над Бачком аутора Снежане Миливојевић и Ђорђа Шибалина у продукцији МТВА.

           

Научном скупу присуствовали су и амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац  и aмбасадор Босне и Херцеговине Александар Драгићевић.