Лаза и Ленка у Текелијануму

15. децембар 2016. године

Нови Сад, 15. децембар 2016. - Од раја до безњенице, позоришни комад о љубавној драми између Ленке Дунђерски и Лазе Костића, који се искључиво игра у репрезентативним здањима од културно-историјског значаја, имао је своју премијеру у Будимпешти , у Задужбини Саве Текелије Текелијануму, у уторак, 13. децембра 2016.
По речима аутора текста и редитеља ове представе, мр Зорана Суботичког, Текелијанум је право место за играње ове представе јер представља срце, главно чвориште српске духовности, националне еманципације, културног уздизања српског национа у контексту једне моћне царевине...У том простору осећ а се дух минулих времена, али и дух великана без којих је национална историја Срба незамислива!

Представа о Лази и Ленки одржана је уз подршку Секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, те сарадњи овог Секретаријата са Српским културним центром у Будимпешти и Задужбином Саве Текелије. Подршка овом пројекту дошла је и од стране Амбасаде Републике Србије, као и Филозофског факултета у Будимпешти.

Српској заједници и њиховим институцијама у главном граду Мађарске, матична држава Србија и Покрајина наставиће са добром праксом пружања помоћи, али и унети нову димензију и нову енергију која је очигледно неопходна, истакао је др Небојша Кузмановић , Заменик Секретара у поменутом Секретаријату, који је обавио низ разговора са челницима установа и институција Срба у Мађарској и на чију иницијативу је ово гостовање организавано.
Представа је изазвала снажне емоције код присутних, а глумци Миодраг Петровић, Ервин Хаџимуртезић, Јована Радовановић и Филп Саџаков, награђени су дугим, дугим аплаузом.

Процена да је представа "Од раја до безњенице" као створена за Текелијанум потврдила се сасвим исправном. У предивном здању, "препуном историје", прича о Лази Костићу, Ленки Дунђерској и њеном оцу, Лазару Дунђерском као да се вратила на извор, на своје исходиште, у град у којем је Ленка похађала школу за "енглеске даме", град у којем је Лаза Костић докторирао, а у самом Текелијануму живео, а Лазар Дунђерски се поново нашао међу великим добротворима којима је и сам припадао...

Вече су отворили др Небојша Кузмановић, у име главног покровитеља гостовања - Секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Милан Ђурић, директор Српског култруног центра.