Бисери "Златне тамбурице" из недара Панонског мора

12. децембар 2016. године

Нови Сад, 12. децембар 2016. - Бисери фестивала "Златна тамбурица", фестивала који готово три деценије негује тамбурашку музику, синоћ је на сцени "Јован Ђорђевић" у Српском народном позоришту званично отворио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

Тамбура од злата, племенитог тона, неодољивог емотивног набоја, песма опојне благости, радост и жар, љубав и снови, рекао је у уводном обраћању ресорни секретар Штаткић.

Има ли лепшег и племенитијег звука од жице тамбурице, запитао се секретар Штаткић и додао да тај бисер из недара Панонског мора јесте наша истина и усклик галебова са Дунава.

Мирослав Штаткић је на крају рекао да ћемо вечерас чути Бисере досадашњих 27 фестивала, као ретроспективу најлепших песама и зато је поручио оркестру тамбуро, разгали нам срца,ублажи боли, дај нам радости и засвирај жар птицо- златна тамбурицо.

Под окриљем Организације за музичко-сценску делатност СТРАДА и покровитељством секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Покрајинске владе и диригентском палицом маестра професора Зорана Мулића изведено је 20 најуспешнијих композиција, досадашњих фестивала, као једно ревијално фестивалско издање.

Уз пратњу Великог тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводине наступили су Милан Прунић, Саша Петровић, Данка Стојисављевић, Ђорђе Чавић и многи други.

Иако је готово три деценије Златна тамбурица" такмичарског карактера, организатори 28. фестивала одлучили су да направе мали предах, али опет остану у духу неговања музичког стваралаштва традиционалних војвођанских нумера. Те је с тога овогодишњи сусрет љубитеља доброг тамбурашког штимунга био мали времеплов и подсећање на најлепше песме које су обележиле претходне фестивале.