Кутија сећања као опомена за незаборав

09. децембар 2016. године

Нови Сад, 9. децембар 2016. - Изложбу Кутија сећања о животу јеврејске породице Дрелих из Сомбора, коју је приредио Градски музеј у Сомбору а која од данас гостује у Архиву Војводине у Новом Саду, званично је отворио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић. Поред секретара Штаткића, присутнима су се обратили и директор Архива Војводине Бранимир Андрић, директор Градског музеја у Сомбору Бранимир Машуловић и власница изложених експоната, Михала Ливија Тулпан из Израела.

По речима секретара Штаткића, ова изложба кроз причу о сомборској породици Дрелих персонификује трагедију холокауста. Нема историје без слике људских судбина и кутија сећања нам о томе говори, рекао је у уводном делу секретар Штаткић. Као композитора, додао је он, ови призори ме надахњују, али ме као човека ужасавају. Подсећају на ужасе рата, страдања, патњи, бола, туге и просуту крв невиних људи. Једино што ме прогања, јесте питање докле ће људски род прогањати и уништавати себе? Човечанство данас не може да проведе неколико деценија у миру, а да опет негде не крене зло. Овде ми се намеће, истакао је секретар Штаткић, и оно чувено јеврејско питање - ниједан народ, нити нација није питање и не решава се елиминацијом, и зато, ходајући кроз Кутију сећања, могу да закључим да сва ова страдања не треба нигде и никада више да се десе и понове, а ове фотографије нас опомињу да ништа не препустимо забораву.

Михала Ливија Тулпан, ћерка Магде и Моше Дрелих, који су успели да преживе заточеништво у логору Аушвиц-Биркенау након чега су се, као и многи други ослобођени Јевреји, одселили у Израел, захвалила се Архиву Војводине на гостопримству.

Животи мојих родитеља су пре Другог светског рата били везани за Сомбор, рекла је Михала и додала да изложене фотографије говоре о срећним и задовољним људима које ће Холокауст одвести у неповрат. Након мајчине смрти, 1999. године, почела сам са сакупљањем фотографија и причом о породици Дрелих, истакла је Михала и додала да су данас ту све фотографије сачуване код преживелих потомака Дрелихових, које причају о једном времену и преплитању породичних судбина са трагичним збивањима.

Бранимир Машуловић је истакао да је Градски музеј у Сомбору отворио прву кутију сећања породице Дрелих. Скоро сваки град у Банату и Бачкој има своје Дрелихове о којима може да прича, рекао је Машуловић, и додао да ће ова изложба од следеће године бити гостујућа и у музејима других градова бивше Југославије, на чију иницијативу је заједно са државним музејом Аушвиц Биркенау из Пољске и организована.

Машуловић је објаснио да је заједничком темом жртве логора ујединила испреплетаност живота и судбина заточеника који су са простора бивше Југославије одведени у злогласни концентрациони логор смрти.