Одржан концерт традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду

05. децембар 2016. године

Нови Сад, 5. децембар 2016. - Једанаести по реду добротворни концерт традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду одржан је синоћ  у Позоришту младих у Новом Саду. Тим поводом на традиционалном концерту присуствовао је и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Илић.

Поред представника Српске православне Црквене општине новосадске, Исламске заједнице Србије и Јеврејске општине Нови Сад у организoвању концерта своје учешће су узлеи и представници  Римокатоличке жупне Цркве Име Маријино, Словачке евангеличке Цркве и Реформатске хришћанске Цркве. 

Подсетивши на први стих 133. псалма,  који гласи Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно,  презвитер Велимир Врућинић је, у име Црквене општине новосадске, навео да би ове речи требало да буду пример и узор за свако друштво, сваку заједницу и за сваки народ кроз све векове.

Овај свет је прелеп баш због тог јединства различитости. Ми, у име Цркава и верских заједница које делују и живе овде у Новом Саду покушавамо да те различитости објединимо. Онај који заиста и истински уједињује јесте Бог. Покушавамо да своју веру искажемо делима, служећи једни другима или заједно служећи у овоме свету, да посведочимо свету да, колико год да смо различити, увек је могуће пронаћи заједничко дело и мисао, учинак који ће бити на корист свих поручио је отац Велимир. 

Поред хора при храму Светог Георгија у Новом Саду, у програму добротворног концерта  наступили су хорови Стамбол из Новог Пазара, Хашира, мешовити хор младих, потом хор Реформатске црквене општине у Војловици и мешовити хор Римокатоличке жупе Име Маријино.

Приход од овогодишњег концерта у Позоришту младих  намењен је за подршку деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада.