Свечаност у част Свете Барбаре заштитнице рудара

04. децембар 2016. године

Нови Сад, 4. децембар 2016. - У просторијама врдничке Касине синоћ је одржана свечана манифестација поводом дана Свете Варваре, у народу познатије као Света Барбара заштитнице рудара. Свечаност је организовао хрватско Културно друштво Света Барбара и тим поводом, поред представника конзулата Републике Хрватске у Суботици, присутне је поздравио и  покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

 

Честитајући празник, секретар Штаткић је рекао да симболика обележавања Свете Барбаре, као велике мученице  је давно укорењена у породицама рудара, који су симбол Врдника и његовог рудника.

Моје задовољство је тим веће, што сам у Врднику почео и прве педагошке дане, радећи као наставник музичког у ОШ Милица Стојадиновић Српкиња и тих давних година се дружио са Врдничанима рекао је секретар Штаткић и додао да зато врло добро зна, колики је значај Свете Барбаре у рударским животима, њиховим породицама, овом месту, које је симбол мултуетничности и мултикултуралности. Посебности Врдника нису само у постојању бање Термал или манастирима дуж Фрушке горе, већ и у руднику угља, затвореног средином шездесетих година прошлог века, које је оставио на овом простору да живи преко 20 нација у миру и слози закључио је он.     

Испред хрватског културног друштва Света Барбара поздравне речи упутио је председник Иван Карачић, који је обајснио да  Света Барбара, поред тога што је заштитница рудара, она је заштитница добре смрти и верује се да штити од грома и ватре. Како је обајснио Карачић, једна је од 14 светаца помоћника у невољама.


Поред тамбурашког оркестра из Голубинаца, заједно са српским певачким друштвом Јавор Вуковар, ову манифестацију увелича
о је и композитор, диригент Тамбурашког оркестра РТВ-а Нови Сад и професор композиције на Музичкој академији, Зоран Мулић.