Са конференције за новинаре у Српском народном позоришту

09. август 2016. године
 

Нови Сад, 09. август 2016. - У Српском народном позоришту, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама професор Мирослав Штаткић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и в. д. управника СНП-а Зоран Ђерић одржали су конференцију за новинаре на којој су представљени планови за даљи рад ове институције културе од националног значаја.
Секретар Штаткић овом приликом је истакао да је секретаријат на чијем је челу почео са озбиљном анализом рада установа културе, којима је Покрајинска влада оснивач. Са тим у вези нагласио је да ће се убудуће препознавати оно што јесте уметност, а шта подкултура и строго ће се водити рачуна шта се финансира.

Приоритети ће бити издавачка делатност рекао је секретар Штаткић и додао да је она била игнорисана до те мере, да конкурс за 2016. годину није ни расписан. Када кажем издавачка делатност, мислим пре свега на књижевна дела, композиторске партитуре, монографије уметника и институција, затим пројекти од изузетног значаја за развој стваралаштва и културног идентитета српског народа и подстицај ликовне уметности, а то се односи пре свега на домаће стваралаштво. У очувању културног идентитета нашег народа размишљамо о могућностима подстицаја и откупа уметничких дела и подршке ствараоцима у областима књижевне, ликовне и музичке уметности. Уз подршку председника Покрајинске владе Игора Мировића, потпредседнике и чланове владе показано је пуно разумевање за подстицај култури и одређени су приоритети, који ће се финансијски подржавати закључио је секретар Штаткић.

Проф.др Зоран Милошевић је прецизирао да се секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност у неким пројектима појављивао као партнер заједно са студентским организацијама и не ретко и са Српским народним позориштем. Како би се те недоумице одклониле, истакао је секретар Милошевић, то се више неће понављати, јер нам је у плану да током наредне године подржимо оне пројекте, који се тичу истраживачке делатности у уметности, какве има Академија уметности у Новом Саду. С обзиром на то да Академија сарађује и са Српским народним позориштем јасно је да ћемо сви бити партнери у даљој сарадњи. Политика Покрајинске владе заправо и јесте да држава све своје обавезе извршава ревносније, па самим тим и одговорније.

Зоран Ђерић је апострофирао да за сада су планови и програми рада СНП-а још увек само у настојањима да ова институција културе заједно са оснивачем, Покрајинском владом, крене путем одржања, а то значи регулисања трошкова, питања плата и запослених који испуњавају услове за пензију и многих других питања, који се тичу функционисања ове институције.