Отворен Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози 2016

31. август 2016. године
 

Нови Сад, 31. август 2016. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузамовић присуствовао је синоћ у Галерији Ликовне уметности поклон збирка Рајко Мамузић у Новом Саду отварању Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 2016 са темом Уметност у окружењу глобалне несигурности. Фестивал, који је окупио уметнике и организовао поставке из 14 земаља подунавског макро региона, званично је отворила композиторка Александра Вребалов.

Вребалов је у обраћању рекла да је ово један од тренутака, када Нови Сад постаје центар света, зато што се овде ствара и дешава уметност. Изложбе уметника, нагласила је Александра Вребалов, из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Молдавије, Чешке, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије јесте разлог да се тако осећамо. Поставке њихових радова налазе се како у овој Спомен збирци тако и у Културном центру града Новог Сада и трајаће до 15. септембра.

Директорка Галерије Бел Арт Весна Латиновић, као организаторка Фестивала је истакла да поред поставки изложби наредних дана биће организоване радионице и едукативни програм, где ће едукатор бити Аноук Ледерле, менаџерка у култури из Француске. Симпозијум Уметност у окружењу глобалне несигурности: уметност/ критика/ политика одржаће се 6. септембра, док ће радионице студената Академије уметности из Новог Сада и Академије уметности из Беча под називом Осцилације/Вибрације бити одржане од 31. октобра до 5. новембра.
Догађају је присуствовао и амбасадор Аустрије у Србији Њ.Е. Јоханес Ајгнер.