Покрајина и Град заједно реновирају зграду Платонеума у Новом Саду

30. август 2016. године


Нови Сад, 30. август 2016. - Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић је поводом обнове зграде Платонеума у Новом Саду, одржао данас заједнички састанак са покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, проф. Мирославом Штаткићем, којем су присуствовали представницима Градског већа и Градске управе за културу Града Новог Сада, представници Огранка САНУ у Новом Саду, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Црквене општине Нови Сад.
На састанку у Српској академији наука и уметности - Огранка у Новом Саду, договорено је да ће у реновирању зграде Платонеума у којој је смештен Огранак САНУ , заједнички учествовати Град и Покрајина. Активности на овом пројекту, чија инвестициона вредност износи 10 милиона динара, обухватиће радове на фасади и унапређењу енергетске ефикасности објекта ове значајне научне институције.

Представници покрајинске и градске власти сачиниће заједнички споразум у коме ће бити прецизирани све детаље ове сарадње на обнови тако значајне културне баштине, као што је Платонеум. Зграда се у овом тренутку налази у доста лошем стању, пре свега због фасаде која отпада и представља опасност по грађане.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић истакао је посебно значај данашњег састанка.
Посебно ми је драго што заједно учествујемо и финансијски и у техничким детаљима. Уверен сам да ће овакви тимови и убудуће давати добре резултате и да ће слични пројекти показати колико смо заиста моћни када се удружимо из свих структура власти око добрих пројеката.
Техничка документација је у великој мери припремљена и чека се завршна реч Завода за изградњу града, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, као и сагласност Српске православне цркве.

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подржаће пројекат, који за циљ има да зграда Српске академије наука и уметности буде обновљена, рекао је секретар Штаткић и прецизирао да је од посебног значаја само постојање ове институције и зато се према њој морамо односити са посебном пажњом. Покрајински секретар Штаткић је нагласио да осим пропорционалног учешћа у адаптацији и реконструкцији зграде, ресорни секретаријат, у складу са будзетским могућностима, подржаће и остале пројекте САНУ.
У нади да ће нам наредна година у финансијском смислу бити на нивоу средстава из 2014. године, надамо се да ћемо моћи и више да помогнемо рекао је на крају секретар Штаткић.
Члан градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић изразио је задовољство што сви нивои власти учествују у једном овако значајном пројекту, у који су укључени и Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада и Завод за изградњу града Новог Сада.
Председник Огранка САНУ у Новом Саду, академик Стеван Пилиповић, захвалио се представницима покрајинских и градских институција на синергији и истакао да је у разговору са његовим преосвештенством владиком Иринејем добио потврду и обећање да ће се, након завршетка процеса реституције, када ће зграда Платонеума и формално припасти Српској православној цркви, користити за исте намене.