Празник писане речи

30. август 2016. године
 

Нови Сад, 30. август 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић отворио је синоћ на Тргу младенаца у Новом Саду 11. Међународни новосадски књижевни фестивал, који организује Друштво књижевника Војводине. На отварању су говорили и писци Жерар Нуаре из Француске, Пиа Јул из Данске, Мирослав Цера Михаиловић из Србије, Хавијер Вела из Шпаније, Метју Кели из Велике Британије и Педро Серано из Мексика.

Фестивал траје до 2. септембра, а око стотину писаца ће на Тргу младенаца и другим отвореним локацијама у граду читати своју поезију и прозу. Тако ће Српска Атина постати својеврсна престоница писане речи, а међу учесницима је и више од 30 књижевника из Данске, Француске, Немачке, Шпаније, Велике Британије, Ирске, Русије, Мексика, Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и других земаља.
Вечерас ћемо заронити у океан поезије, упознаћемо савремену данску поезију, расправљаћемо о баналности и поезији, рекао је отварајући фестивал секретар Штаткић и додао да као композитор, поезију прима космогонијском закривљеном путањом времена и простора, која ствара бескрајну лепоту, уздиже дух и чини бит смисла и која је његова магична васељенска кутија љубави, наде и вере, вере у човека, његове доброте и узвишености.

Нагласивши да вероватно нема веће среће, радости и заноса на овом свету од речи које се претварају у реке и океане фантазмогоричних стихова, који обузимају људско биће, дајући му продуховљену снагу и смисао свега, професор Штаткић је додао да је у хармонизованом исказу осталог уметничког базичног алата и креиране воље створитеља, настао паралелан свет уметности.
Том свету гравитирају добри и поштени људи, очовечени до човечности, опијени невиђеном чаролијом креативног језика симболике, алхемије, мистике, комуникације, надахнућа, све до уздигнућа људског стваралаштва у сферу јединствене димензионалности духа. Филозофија духа нема смисла без културе и уметности и она и јесте врховна путања ка есенционалном пространству сазнања. И као такав космогонијски аспект се огледа у божанској лепоти уметности. Књижевност и поезија у тој кући имају своју златну столицу и зато уживајте у лепоти овог фестивала, поручио је секретар Штаткић.

Учеснике је поздравио и директор фестивала Јован Зивлак, изразивши наду да ће та манифестација после 11 успешних година наставити да траје, јер нашу културу чини достојанственом и снажном. У средишту овогодишњег фестивала је, иначе, поезија Данске коју представља пет песника, а у оквиру њега биће додељена и овогодишња Бранкова награда, једно од најпрестижнијих књижевних признања у нас.
Током претходних 11 година трајања фестивала, у Новом Саду се представило преко 900 писаца, филозофа и књижевних критичара из свих крајева света, а његов саставни део било је и преко 150 преводилаца и исто толико музичара.