Подршка Матици Русина

23. август 2016. године
 

Нови Сад, 23. август 2016. - Став Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, јесте да се максимално подрже и помогну све националне заједнице, заједно са Матицом српском рекао је ресорни секретар професор Мирослав Штаткић на састанку са председником Матице Русина Ђуром Папугом и његовим потпредседником Миломиром Шајтошом. Састанку у Покрајинској влади је присуствовао и заменик секретара др Небојша Кузмановић.

Председник Ђуро Папуга упознао је секретара са основним подацима о историји Матице Русина, која од 1948. године до 1990. године није радила, да би се поново формирала и на адекватан начин бринула о култури, језику, писму и обичајима русинског народа на овим просторима.
Данас у осам средњоевропских држава, Пољска, Чешка, Мађарска, Словачка, Украјина, Србија, Хрватска и Руска федерација живи укупно пет милиона Русина истакао је Папуга и додао да Русини у Војводини су насељени у Руском Крстуру, где им је Месна канцеларија, у Кули, Врбасу ,Куцури и у Шиду где је и регионални центар.
Током разговора, представници Матице Русина представили су нови пројекат, који је од националног значаја за ову заједницу, а у питању је Први русински филмски фестивал, који ће се одржати у Шиду 1. и 2. октобра ове године. Реч је о међународном фестивалу мултижанровског карактера, где ће у опусу бити сви они филмови на тему русинске заједнице и историји Русина и русинског језика.