Делегација Републике Српске у разговору са секретаром Мирославом Штаткићем

18. август 2016. године
 

Нови Сад, 18. август 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић разговарали су данас са начелником општине Крупа на Уни Гојком Кличковићем о реализацији пројекта Башта сљезове боје , названог по чувеној књизи Бранка Ћопића, великог писца чије име повезује све наше просторе и чија дела су преведена на 40 језика.

Овај пројекат је ушао у Стратегију развоја културе Републике Српске и, поред Ћопићевог родног села Хашана, треба да се реализује на географском простору Голупца које обухвата преко 1130 хектара, на тромеђи босанских ентитета, где тренутно живи 300.000 Бошњака. Идеја је и да се пројекат представи и у оквиру Дунавске стратегије.

Планирамо да га представимо на петом Дунавском форуму и пред Дунавском комисијом, где ће се наћи и пред људима и институцијама изван ових наших простора објаснио је Кличковић.
По његовим речима, пројекат није заокружен само културним садржајима, већ и много шире, од енергетике, заштите животне средине, преко пољопривреде, па до археологије.

Секретер Штаткић је истакао да име Бранка Ћопића само по себи носи поруку сарадње, широке душе и љубави према свим људима, па самим тим је ово значајан и битан пројекат за све нас.
У овоме свему мора да постоји политичка равнотежа, исправан пут и добра енергија рекао је Мирослав Штаткић. Због свеобухавтности коју он има, поруку о идејним предлозима упутићемо свим нашим секретаријатима, али ми сами смо спремни да га препоручимо Европској комисији за културу закључио је Штаткић.