Мирослав Штаткић разговарао са Игором Јурићем

18. август 2016. године
 

Нови Сад, 18. август 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговаро са Игором Јурићем, оцем шеснаестогодишње Тијане Јурић, која је пре две године убијена надомак Бајмока. Породица Јурић је након ове трагедије основала Фондацију за безбедност деце, посебно на терену и са тим у вези организовала је Фестивал под називом Глас анђела и представу Кривац је тамо негде, која је у протекле две године обишла преко 60 школа у Војводини.

По речима Игора Јурића, основни мотив за оснивањем фестивала и постављањем представе је био тај, што је због недостатка културних садржаја у малим местима, настала трагедија, каква се нашој породици догодила.
Због свега што се у местима као што је Бајмок и Светозар Милетићу, у протеклом периоду писало, желели смо да променимо у неку позитивну слику рекао је Јурић. Фестивал Глас анђела, где девојчице старости до 16 година, колико је имала Тијана, долазе и певају етно песме, свирају или глуме, показују своје таленте, јер је и Тијана похађала часове етно музике, свирала је виолончело и имала је таленат за глуму. У овоме нам је подршку дао и наш глумац Мики Манојловић, Народни оркестар Данице Крстић под слоганом Културом против насиља. Део фестивала је и промоција етно песме, коју спроводи уметница Бојана Николић, а жеља нам је да у догледно време, не само проширимо видљивост фестивала, већ и да неке наше дечије писце поведемо у обилазак школа, како би се што више причало о борби против насиља. Због свега тога, потребна нам је институционална подршка секретаријата закључио је у свом излагању Игор Јурић.

Секретар Штаткић је истакао да је сам концепт Фестивала веома добар и да ће секретаријат са институционалне стране појачати његов садржај. Живимо у времену суочавања са бројним облицима насиља и зато морамо да заштитимо децу, као најосетљивију групацију сматра секретар Штаткић. Сам концепт овог пројекта мора да изађе из анонимности и да пошаље јасну поруку и симболику коју носи.