Буњевци обележили Дан Дужијанце

15. август 2016. године
 

Нови Сад, 15. август 2016. - У Великој већници Градске куће у Суботици, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић, присуствовали су свечаној академији поводом националног празника буњевачке националне мањине Дана Дужијанце 2016.

Обележавање овог празника почело је свечаном поворком учесника у раскошним буњевачким народним ношњама и великим буњевачким колом на главном суботичком тргу испред Градске куће.
Поздрављајући у име Покрајинске владе и њеног председника Игора Мировића учеснике свечане академије, секретар Штаткић је подсетио да су Буњевци, као аутохтони народ, на север Бачке дошли пре 330 година и да је све то време било време њихове истрајне борбе да сачувају свој идентитет и самобитност.

Упркос свему што су проживели и преживели, Буњевци су, сведочи о томе и данашња свечаност, ту, самосвесни, усправни и своји! И такви треба и да остану, рекао је секретар Штаткић.
Нагласивши да је очување српског националног и културног идентитета у Војводини примарно опредељење Покрајинске владе професор Штаткић је рекао да ће она подржавати и очување и развој идентитета свих других националних заједница које у Војводини живе.

То, разуме се, важи и за Буњевце који су, не само истрајношћу борбе о којој сам говорио и великим доприносом развоју овог простора на свим пољима, већ и никада поколебаном лојалношћу својој држави Србији, то заслужили нагласио је секретар Штаткић.

У име председника Републике Србије Томислава Николића, Буњевцима је национални празник честитао његов изасланик генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић.
Секретар Штаткић је претходно обишао и суботичко Народно позориште, чија градња је у току, као и суботичку синагогу, која се реконструише.