Патријах Иринеј служио свету архијерејску литургију у манастиру Крушедол

12. август 2016. године
 

Нови Сад, 12. август 2016. - У манастиру Крушедол данас је одржана света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски господин Иринеј са архијерејима и свештенством. Литургија се одржава поводом 530 година од доласка породице Бранковић у Срем (1486. године), 500 година од упокојења светог владике Максима (1516. године) и 300 година од спаљивања моштију Бранковића (1716. година). Дан пре у манастир Крушедол пренете су мошти мајке Ангелине.

Тим поводом свечаној литургији присуствовали су др Небојша Кузмановић и помоћник секретара задужен за односе са верским заједницама Мирослав Илић. Др Небојша Кузмановић поздравио је присутне испред Покрајинске владе и покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ресорни секретаријат задужен и за односе са верским заједницама подржаваће и помагати у складу са својим могућностима активности Српске православне цркве, као и друге традиционалне цркве и вероисповести у Војводини истакао је др Кузмановић.
У обраћању верујућим људима патријар Иринеј је истакао важност да у лошим временима, следимо примере оних који су нас задужили кроз историју, као што је била света породица Бранковића и са њима мајка Ангелина. Сама света реч, мајка, обавезује нас на највише духовно поштовање жене, која ствара, чува и негује оно најбоље у нама, оно људско и духовно у очувању моралних принципа Христовог јеванђеља поручио је пратријар Иринеј.
Поред бројних верника свечаности су присусвовали и и др Милета Радојевић директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, управник Матице српске др Драган Станић, и бројни представници Војске Републике Србије.
Испред Матице српске обратио се др Драган Станић, који је рекао да лепота средњовековне жене у православном духу јесте нешто посебно. Није мали број тих жена, које су у православну веру ушле удајом, а потом цео свој живот посветиле духовном, владарском и народном духу, као што је то чинила преподобна мати Ангелина, која нас је овде данас окупила нагласио је др Станић.