Подршка Буњевачкој матици

11. август 2016. године
 

Нови Сад, 11. август 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић разговарали су данас са Иваном Седлаком и Марком Маријанушићем, председником и замеником председника Буњевачке матице.

Буњевачка матица може да рачуна на нашу пуну подршку у свим активностима усмереним на очување националног и културног идентитета Буњеваца. Исто као што смо као први циљ прокламовали очување идентитета српског народа у Војводини, максимално ћемо подржавати и чување идентитета свих других, укључујући наравно и Буњевце, рекао је секретар Штаткић.
Прва конкретна помоћ Секретаријата ће, како је прецизирано, бити подршка плодној издавачкој делатности Буњевачке матице која је од реоснивања 1995. године издала више од 40 књига и мноштво других публикација. Уз остало, издавач је и двомесечника Рич Буњевачке матице.

Ми Буњевци своју матицу немамо нигде осим у Србији и, за разлику од других мањина, нама је Србија једина матична држава. Отуда је и наша лојалност Србији нешто што никада није било под знаком питања, а подршка покрајинских органа нам је драгоцена у очувању нашег идентитета, нагласио је Иван Седлак.