Славиша Грујић положио венац на Спомен-комплексу Сремски фронт

12. април 2016. године

Нови Сад, 12. април 2016. - На Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида, данас је одржана церемонија обележавања 71. годишњице пробоја Сремског фронта. Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и помоћник секретара за културну баштину др Милан Мицић положили су венац палим борцима. Церемонији је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин. Поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали су учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије учествовале су и трупе Црвене армије.
У тешким борбама, погинуло је око 13.500 југословенских војника и 1.100 припадника Црвене армије. На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника. Пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.

Након полагања венаца и одавања државних и војних почасти, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је рекао да се са посебним пијететом клањамо херојима ове велике битке у којој је учествовало толико бораца, а многи од њих су овде дали своје животе. Управо зато, ценећи њихову жртву ми данас морамо да памтимо и увек се подсећамо на то мрачно доба и усмеримо сву своју снагу, да не дозволимо повампирење фашизма рекао је секретар Грујић и додао да нажалост, иако се мислило да су фашизам и нацизам заувек нестали са ових простора и даље се догађа да неке групе и појединци поново заговарају идеологију мрака и насиља, да се тежи рехабилитацији ратних злочинаца из тог периода, а да се величанствена херојска дела наших бораца све више заборављају. Због свега тога данас смо са пуним поштовањем одали почаст нашим палим борцима закључио је у свом излагању секретар Грујић.