Отварање изложбе Магична реч Жолнаи од 11. априла у Музеју Војводине
06. април 2016. године

Нови Сад, 06. април 2016. - У Музеју Војводине данас је одржана конференција за новинаре поводом отварања изложбе Магична реч Жолнаи, 11. априла у 13.00 часова. Тим поводом на конференцији су о изложби, која је резултат сарадње Музеја Војводине и Музеја
Janus Pannonius у Печују, говорили Славиша Грујић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, др Агнеш Озер, директорица Музеја Војводине и ауторка изложбе У Музеју Војводине Александра Стефанов.
Изложбом Магична реч Жолнаи, ауторке Оршоље Ковач новосадској публици ће, кроз хронолошки развој једне од најзначајнијих мануфактура у овом делу Европе, бити представљен део збирке употребних и украсних предмета из богате колекције Музеја
Janus Pannonius у Печују.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је истакао да смо ову изложбу дуго чекали и за коју смо се озбиљно залагали, али од тренутка постизања договора до данас прошло је три месеца.
У том смислу желим да нагласим да је сарадња са мађарским институцијама културе добра и да би било добро, када би се та сарадња проширила и наша публика била у прилици да види и поставке Вазерелија, Херендија, мађарску сецесију, да се организује изложба о Бартоку, Листуи многим другим темама, које су интересантне за све нас истакао је секретар Грујић и додао да иако су средства у Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање скромна, успели смо не само да доведемо ову импозантну поставку украсне керамике, већ и да подржимо гостовање Београдског фестивала игре, да подржимо НОМУС, Стеријино позорје, Шекпир фестивал и Тврђава театар. Постоји још низ манифестација од значаја не само за Војводину, већ и за Србију, које ће се дешавати до краја ове године, закључио је ресорни секретар.

Др Агнеш Озер је рекла да гостовање Музеја Janus Pannonius из Печуја у простору Музеја Војводине јесте изузетна част и задовољство, јер тај Музеј поседује неколико хиљада експоната Жолнаи керамике, а код нас ће се поставка приказати у 132 експоната. Захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање имаћемо прилику да видимо нешто што нас у културолошком смсилу везује за Мађарску, од Суботице па широм Војводине налази се ова керамика. Озер је подсетила да је она видна на крововима значајних градских кућа у Војводини, понеких зидова на институцијама, као посебно изграђена цигла за каљеве пећи, па све до украса за грађевине. Поставка ће приказати преглед историјских и стилских варијација,од народних мотива, преко оријенталних стилова и разноликих сецесијских форми, све до примера карактеристичних за АртДеко. Одабрани примери украсне керамике пружиће не само преглед уметности фабрике Жолнаи, него ће показати и значајне правце керамичке уметности Европе тог доба,а поставка ће трајати до 2. јуна ове године.